Dynasty tietopalvelu Haku RSS Raision kaupunki

RSS-linkki

Kokousasiat:
https://julkaisut.raisio.fi:443/dynasty10/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetingitems&show=30

Kokoukset:
https://julkaisut.raisio.fi:443/dynasty10/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetings&show=30

Infralautakunta
Esityslista 13.05.2025/Asianro 9


 

Valtuutettu Evert Grönblomin ym. valtuutettujen aloite oppilaiden mahdollisuudesta valita itse kouluruokansa

 

Kaupunginvaltuusto 21.10.2024 § 98 

 

 Valtuutettu Evert Grönblom jätti seuraavan aloitteen:

 

Me allekirjoittaneet esitämme, että oppilaiden on mahdollista syödä ravitseva ateria. Monille oppilaille lämmin kouluruoka on päivän ainoa lämmin ateria, joten on tärkeää varmistaa, että jokaisella oppilaalla on mahdollisuus syödä juuri sellaista ruokaa, joka vastaa heidän mieltymyksiään ja aktiivisuutta vastaavaa energiatarvetta.

 

Olemme huomanneet, että kasvisruokapäivinä hävikin määrä on merkittävästi suurempi verrattuna päiviin, jolloin tarjolla on perinteinen vaihtoehto. Tämä viittaa siihen, että kaikki oppilaat eivät löydä itselleen mieluista ruokaa kasvisruokapäivinä, mikä johtaa tarpeettomaan ruokahävikkiin ja ruokailun vähäisyyteen.

 

Esitämme, että kasvisruokaa tarjotaan jatkossakin kaikille oppilaille, jotka sitä haluavat, mutta samalla tarjoten tavallista kotiruokaa, joka tunnetaan maistuvan tulevaisuuden Raision tekijöille.

 

Evert Grönblom Mika Koivisto

Heikki Suominen Mikko Tammelin

Pirita Efe  Mikko Kangasoja

Jukka Rantala Jonni Moislahti

  

Päätös Aloite merkittiin pöytäkirjaan ja lähetettiin kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

 

 

Kaupunginhallitus 04.11.2024 § 380 

 

 

Esittelijä Kaupunginjohtaja Eero Vainio

 

Päätösehdotus Kaupunginhallitus lähettää valtuustoaloitteen infralautakunnan valmisteltavaksi.

 

Päätös Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

 

 

Infralautakunta 13.05.2025     

1076/12.01.08/2024  

 

 Valmistelija: ruokapalvelupäällikkö Mervi Heinonen, etunimi.sukunimi(at)raisio.fi

 

Julkisissa ruokapalveluissa toimintaa ohjaavat ravitsemussuositukset, joiden tärkein tavoite on edistää väestön terveyttä. Suositukset ohjaavat tarjoamaan enemmän kasvis- ja kalapainotteisia ruokalajeja, täysjyväviljatuotteita, perunaa ja marjoja sekä vähentämään punaista lihaa, makkaroita, leikkeleitä ja siipikarjanlihaa. Ruokalistan tarjontaan vaikuttavat suositusten lisäksi Raisiossa eniten keittiöiden tilat ja laitteet. Ruokapalvelujen resurssit eivät toistaiseksi tue monipuolisen tarjonnan toteuttamista. Asiakasmäärät ovat kasvaneet merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana, ja samaan aikaan käytössä ovat vain vanhat valmistusmääriin nähden ahtaaksi käyneet keittiöt. Kun Tiedonpuiston ja esitetyn Myllypellon koulun tilat valmistuvat, tuotantokeittiöissä toimintaan käytettävissä olevat neliöt ja keittiölaitteet eivät ole jatkossa ruokalistaa rajoittavana tekijänä. 

 

Ruokalistasuunnittelussa olemme pyrkineet edistämään kasvisruokien tarjontaa ja menekkiä lähes 15 vuoden ajan. Alakouluissa kasvisvaihtoehto on tarjolla aina kun ruoka sisältää punaista lihaa. Siipikarjanliha- ja kalaruokapäivänä kasvisruokaa valmistetaan tarjolle kasvisruokailijaksi ilmoittautuneille. Tällä ratkaisulla olemme pyrkineet vähentämään ruokahävikkiä. Kalaruokapäivinä olemme havainneet oppilaiden valitsevan lautaselleen kalaa. Yläkoulussa ja lukiossa on tarjolla kaksi ruokavaihtoehtoa kaikkina muina paitsi kasvisruokapäivinä. Varhaiskasvatuksessa on tarjolla yksi ruokavaihtoehto päivittäin kaikille, koska resurssit eivät mahdollista laajempaa tarjontaa, pois lukien kasvisruokailijat ja asiakkaat, jotka eivät syö punaista lihaa. 

 

Raision kouluihin tehtiin huhtikuussa 2025 asiakaskysely, jossa selvitettiin asiakkaiden tyytyväisyyttä kouluissa tarjottavaan ruokaan, ruokailutapahtumaan ja -tiloihin sekä palveluun. Kyselyn toteutti ruokapalvelujen kanssa yhteistyössä Go On Groupin tutkimusyritys Innolink. Vastaajien mielipiteistä koostetut tulokset noudattelevat Raisiossa samaa tasoa vertailtaessa yrityksen muihin ruokapalvelun toimialalle tekemiin kyselyihin ruoasta ja palvelusta. Saaduissa vastauksissa pyydettiin enemmän uunimakkaraa ja lihaa, erilaisia leipävaihtoehtoja, tortilloja, pinaattiohukaisia, jälkiruokaa ja hedelmiä sekä vähentämään keittoja ja broileriruokia. Kasvisruokien lisäämistä pyydettiin useissa vastauksissa samoin kuin niiden vähentämistä nykyisestä. Ruokailutilojen viihtyisyyttä ja rauhallisuutta sekä ruokailuun varattua aikaa vastaajat arvioivat melko matalilla arvosanoilla.

 

Ruokakasvattajia ovat kaikki kodeissa ja kouluissa, jotka ovat ruoan kanssa tekemisissä. Ruokapalveluissa nähdään tärkeänä, että tarjottava ruoka maistuu oppilaille, oppilailla on valinnan mahdollisuus ja ruokailussa kävisivät kaikki oppilaat.

 

Vuoteen 2030 mennessä on mahdollista siirtyä siihen, että kaikissa kouluissa on kaikkina koulupäivinä kaksi ruokavaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruoka. Kokemuksen perusteella kaksi ruokavaihtoehtoa lisää yläkoulussa ja lukiossa ruokailemaan tulevien oppilaiden määrää verrattuna päiviin, jolloin tarjolla on ainoastaan kasvisruokaa. Varhaiskasvatuksessa olisi edelleen tarjolla vain yksi ruokavaihtoehto ja viikoittain olisi kahdesta kolmeen kasvisruokapäivää.

 

Esittelijä Tekninen johtaja Timo Oja

 

Päätösehdotus Infralautakunta antaa valtuustoaloitteeseen edellä olevan vastauksen.

 

Päätös