RSS-linkki
Kokousasiat:https://julkaisut.raisio.fi:443/dynasty10/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetingitems&show=30
Kokoukset:
https://julkaisut.raisio.fi:443/dynasty10/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetings&show=30
Kaupunginhallitus
Pöytäkirja 04.11.2024/Pykälä 378
Edellinen asia | Seuraava asia | Muutoksenhakuohje Kokousasia PDF-muodossa |
Varavaltuutettu Tuija Ason ym. valtuutettujen aloite eläinperäisten tuotteiden puolittamisesta kaupungin ruokahankinnoissa
Kaupunginvaltuusto 21.10.2024 § 96
Varavaltuutettu Tuija Aso jätti seuraavan aloitteen:
Raision kaupungin nettisivuilla todetaan seuraavaa: ”Yläkoulussa ja lukiossa päivittäin tarjolla oleva kasvisruokavaihtoehto tukee kestävää kehitystä. Kasvisruokavaihtoehto monipuolistaa ruokatarjontaa, edistää kasvisten käyttöä ja sen avulla voidaan vähentää myös valmistettavien erityisruokavalioiden määrää.”. Lisäksi kaupungin kouluissa ja varhaiskasvatuksessa tarjotaan kasvisruokaa kaikille kaksi kertaa kuukaudessa. Alakouluissa kasvisruokavaihtoehto on tarjolla kerran viikossa.
Kunnat on haastettu puolet parempaa kampanjaan, jossa kehotetaan tarjoamaan puolet parempaa ja kestävämpää ruokaa: puolet vähemmän eläinperäistä ja tilalle ravitsevaa kasvipohjaista ruokaa. Myös Raision tulisi ottaa osaa haasteeseen ja tehdä suunnitelma eläinperäisen ruuan puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä.
Suomessa kulutetaan liikaa punaista lihaa, joka lisää esimerkiksi sydän ja verisuonitauteja, jotka ovat kansantautejamme. Kasvisruuan lisääminen kouluissa ja varhaiskasvatuksessa, on myös osa terveyskasvatusta. Hyvin koostettu kasvisruoka on terveellistä ja ravitsevaa.
Ruokatuotannon päästöt muodostavat neljänneksen Suomen kaikista kasvihuonepäästöistä. Suomen peltoalasta 70% käytetään eläinperäisen ruuan tuotantoon, ja tästä naudanlihan ja maidon tuotantoon menee puolet. Metaanipäästöistä taas noin puolet tulee lehmistä. Vähemmän lehmiä, vähemmän päästöjä. Myös muiden eläintilojen lannanlevitys pelloille levittää ravinteita Itämereen, lopputulosta on päästy ihailemaan sinilevän muodossa Hahdenniemen uimarannallakin.
Kaupunki elää jatkuvien säästöpaineiden alla, myös kouluruuasta on ehdotettu haettavaksi säästöjä. Ravitseva kasviproteiini on edullisempaa, kuin laadukas eläinperäinen tuote. Kasvisruuan lisäämisellä on mahdollista hakea myös säästöjä, järkevästi ja terveellisesti.
Me allekirjoittaneet vaadimme, että kaupunki ottaa osaa haasteeseen ja tekee suunnitelman eläinperäisen ruuan puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä.
Raisiossa 21.10.2024
Tuija Aso
Ella Mylly Niko Toivonen
Jani Suominen Saila Rintee
Jonna Mero Emma Lindqvist
Päätös Aloite merkittiin pöytäkirjaan ja lähetettiin kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.
Kaupunginhallitus 04.11.2024 § 378
1085/10.03.02.00/2024
Esittelijä Kaupunginjohtaja Eero Vainio
Päätösehdotus Kaupunginhallitus lähettää valtuustoaloitteen infralautakunnan valmisteltavaksi.
Päätös Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Edellinen asia | Seuraava asia | Muutoksenhakuohje Kokousasia PDF-muodossa |